Hoera, we hebben een nieuwe dirigent! Hij heet Jaap Bron, is 50 jaar en woont in Herwijnen. “Ik ben heel blij dat we als koor en dirigent de keuze voor elkaar hebben gemaakt en kijk enorm uit naar een prettige samenwerking.”

Hoe ben je bij Inspiration terecht gekomen?
“Ik dirigeerde al één koor in de week en had daarnaast ruimte voor een ander koor. Daar ben ik actief naar op zoek gegaan en zo kwam ik bij jullie vacature voor een dirigent uit. Ik mocht op gesprek komen en maakte kennis met jullie repertoire. Die past helemaal in mijn straatje. Het klikte met het bestuur en dat was gelukkig wederzijds. Zodoende was het snel voor elkaar.”

Jaap wil een betrokken, gepassioneerde dirigent zijn.

Hoe heb je de eerste kennismaking met ons koor ervaren?
“Die is wat mij betreft heel prettig verlopen. Ik zie nu al een steile leercurve: de in te studeren muziek wordt door iedereen snel opgepakt. Dat belooft veel goeds voor de toekomst, want zo kunnen we in vlot tempo nieuwe stukken goed aanleren. En wat ook belangrijk is: het is hartstikke gezellig bij jullie, met veel onderling medeleven.”

Vertel eens iets over je privé situatie?
“Ik ben getrouwd en woon in Herwijnen. Mijn vrouw en ik hebben elkaar op tienerleeftijd ontmoet bij een koor waar we samen in zongen. Van het één kwam het ander en inmiddels zijn we al bijna 30 jaar gelukkig getrouwd. We hebben twee kinderen. Onze dochter is 22 jaar en woont op kamers. Ook zij is fanatiek muzikante; ze speelt op hoog nationaal niveau corne en bugel. Van zingen moet ze dan weer niks hebben, net zoals haar broer. Die is 17 jaar en speelt graag op zijn gitaar.”

Van nul tot nu
“Als kind ben ik begonnen achter de piano en speelde ik cornet in de lokale brassband. Hoewel ik dus van jongs af aan al met muziek bezig was, heb ik op mijn 18e heb ik de keuze gemaakt om Economie te gaan studeren en muziek als hobby ernaast te blijven ‘doen’. Ik heb heel lang met veel plezier een gospelkoor op de piano begeleid. Vervolgens heb ik de overstap naar dirigeren gemaakt. Het begeleiden van koren, zowel gospelkoren als bijvoorbeeld popkoren, heb ik zeker 10-15 jaar met heel veel plezier gedaan. Uiteindelijk wilde ik me toch alsnog echt in het vak bekwamen en ben ik een paar jaar geleden gestart met de 4-jarige opleiding Koordirectie, bij de (toen nog) Bourdon hogeschool voor de muziek, tegenwoordig ‘Bourdon dirigentopleidingen’. De opleiding heeft mij nu al veel gebracht, zoals vakinhoudelijke kennis en bewustwording. En ja, ik heb ook wel wat dingetjes moeten afleren… Vanwege Corona heb ik wat vertraging opgelopen, maar het eind is nu toch in zicht en het diploma lonkt. Op 2 november hoop ik de opleiding af te sluiten met een – naar ik hoop – mooi Frans klassiek programma. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels in volle gang.”

In het dagelijks leven…
“Ben ik werkzaam in de sales marketing, bij een grote, internationale geneesmiddelenfabrikant. Niet meer fulltime, want aantal maanden geleden heb ik de keuze gemaakt om minder te gaan werken. Op die manier kan ik me meer dan voorheen focussen op mijn muzikale activiteiten. Zoals natuurlijk mijn opleiding, maar ook het dirigeren van een koor bijvoorbeeld vraagt bij elke repetitie een gedegen voorbereiding. Daarnaast zing ik in diverse ensemble koren, wat ook het nodige ‘werk’ met zich meebrengt. Voor het voorjaar van 2024 staan er maar liefst 5 uitvoeringen van Mattheüs Passions en 2 uitvoeringen van Johannes Passions op het programma. Ik heb dus een druk jaar voor de boeg.”

Plan voor de eerste 100 dagen
“Bij een nieuw koor werk ik altijd volgens een vast ‘plan voor de eerste 100 dagen’. Dat houdt in dat ik het koor zoveel mogelijk verschillende muziekstukken laat zingen en aan de hand daarvan kijk wat er aanslaat en wat goed ‘werkt’. Dit helpt mij ook enorm om mij het repertoire eigen te maken. Met Pinksteren staat er al een concert gepland, in Oosterhout. Het gaat hier om een openluchtdienst, dat is best bijzonder en stelt ons voor een interessante akoestische opgave. Geen nagalm zoals we die in de kerk gewend zijn. We zullen het helemaal zelf moeten doen. Een mooie eerste uitdaging! Wat ik ook heel leuk zou vinden is als we meer concerten buiten kerkgebouwen zouden kunnen geven. Het lijkt me geweldig om samen met het bestuur en de muziekcommissie daarvoor een soort meerjarenplan op te kunnen stellen. Daarnaast wil ik natuurlijk heel graag persoonlijk kennismaken met alle koorleden. En uiteindelijk wil ik stemtesten doen en aan de hand daarvan voor zorgen dat iedereen op de juiste plek staat opgesteld. Maar dat is iets voor later.”

Wat wil jij voor soort dirigent zijn?
“Een betrokken, gepassioneerde dirigent, die niet op een verhoging staat. Nou ja, alleen letterlijk dan misschien. Die staat voor inspirerend gezongen muziek. Wat dat betreft hebben jullie een mooie naam voor je koor gekozen. Muziek kent naar mijn mening meerdere lagen. De eerste laag is het technische deel, zeg maar de noten. Die moeten natuurlijk in orde zijn en goed worden gezongen. Daaronder zitten de muzikale lagen. Waar staat een komma, waar een rust, waar zingen we lang of kort. Die lagen zorgen ervoor dat muziek doorleefd wordt, dat we overtuigend klinken. En dan niet alleen als we het voor de eerste keer zingen, maar ook bij de tiende of de dertigste keer. De luisteraar moet niet het gevoel krijgen dat er op de automatische piloot gezongen wordt. En tenslotte vind ik het belangrijk dat de koorleden comfortabel kunnen zingen. Het is niet de bedoeling dat ze na afloop van de repetitie of het optreden hees naar huis gaan.”